Budapest Boat Show 2013

Budapest Boat Show 2013

2013-ban új szelet fogunk be a Budapest Boat Show vitorlájába. A soron következő, szám szerint 22. Nemzetközi hajókiállítást kiállítóink kérését figyelembe véve új időpontban, az eddigieknél korábban, 2013. február 14-17. között rendezzük meg

A dátum változásával a Budapest Boat Show más rendezvények mellé kerül, amelyek közül a zászlóshajó a FeHoVa Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás. A Hungexpo Zrt. sikerkiállítása 2012-ben mintegy 42 000 érdeklődőt vonzott, akiknek döntő többsége férfi és általánosan elmondható, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező réteget képviselik.
 

Innováció és tradíció a Budapest Boat Show-n

A Budapest Boat Show az innovációt és a klasszikus értékeket helyezi idén a középpontba. A nagyközönség olyan fejlesztéseket láthat testközelből a február 14-17. között nyitva tartó hajókiállításon, amiket ezelőtt még soha, de a tradicionális vitorlázás rajongói sem maradnak látnivaló nélkül.

Innováció a hajózásban

A Fifty-Fifty névre hallgató kétárbocos katamarán jött, látott és győzött a tavalyi Kékszalagon. 1955 óta először döntötte meg a Balaton-kerülő verseny rekordját. A Budapest Boat Show-n kínálkozik először alkalma a nagyközönségnek egészen közelről megcsodálnia ezt a minden ízében magyar fejlesztésű hajót, amely nem csak hazánkban, de világszinten is kuriózumnak számít. Először állítják fel hajós közegben Fekete László Hungarian Wing névre keresztelt, NASA-technológiával készült, vitorlát helyettesítő úgynevezett merevszárnyát, amely hatalmas, 19 méteres magassága miatt csak döntve fér be a Hungexpo fedett pavilonjába. Az Amerika Kupán már széria felszerelésnek számít, hazánkban azonban az első ilyen fejlesztés. Három év alatt készült el és tavasszal kezdik tesztelni. A karbonszálas technika legújabb vívmányai közül ott lesz többek között egy karbon Moly, amely nem csak úszni, de „repülni” is képes a vízen.

Vissza a gyökerekhez

Mint mindenben, a hajózásban is egyre népszerűbbek a klasszikus formák és eszközök. A Budapest Boat Show-n látható, Lady névre keresztelt Binnen 30-as, fából készült vitorlás 1927-ben épült és több mint 9 méter hosszú. Tulajdonosa a bemutatkozás lehetőségének örömhírére azonnal nekilátott az amúgy kifogástalan állapotban lévő hajó újralakkozásának. A karbon technikával készült hajók elődjeként egy 22-es Binnenjolle és egy háború előtti időkből származó olimpiai jolle mutatkozik be. A ma már csak kevesek által művel fa hajó építés kulisszatitkaiba is bepillanthatnak az érdeklődők, a helyszínen ugyanis élőben épül meg egy Kalóz.

Orfűi-tó és „vízi celebek”

A Budapest Boat Show díszvendége az Orfűi-tó, akik sok-sok hírességgel, többek között Lovasi Andrással, Nagy Bandó Andrással, Székely Antal vitorlázó olimpikonnal és ifj. Csóka Lászlóval, a jelenlegi legeredményesebb magyar modellvitorlázóval érkeznek a színpadra. A rendezvényen jelen lesz Fa Nándor, aki legújabb óceáni kalandjainak terveiről mesél, és két másik földkerülő vitorlázónk, Méder Áron és Kovács Tamás is tart beszámolót. Szó lesz továbbá az első Wind and Water Film Fesztiválról, amelynek keretében bemutatják a Litkey Farkasról készült „A Vitorlázó” című filmet is. Természetesen a film főhőse is jelen lesz az eseményen. Az idén nyáron Szegeden megrendezésre kerülő Sárkányhajó Világbajnokság apropóján sárkányhajó-szimulátor bajnokságot rendeznek a kiállítás szombati napján.

További részletek és kedvezményes online jegyvásárlás a kiállítás honlapján: www.boatshow.hu. A belépőjegy érvényes az egyidejű FeHoVa kiállításra is. Február 15-én hajóvezetői igazolvánnyal az esemény látogatása ingyenes. A legfrissebb hírek nyomon követéséhez érdemes csatlakozni a kiállítás rajongói oldalához: www.facebook.com/budapestboatshow.